Przygotowanie zakwasu żytniego

22-03-2018
Aby przygotować zakwas, który będzie zdrowy i długotrwały będziemy potrzebować mąki żytniej typ 2000. Ma dużą wartość odżywczą dzięki czemu zapewnia zdrową i wartościową populację mikroorganizmów, które rozwijając się zapewnią pulchność ciasta i będą wydzielały kwaśny zapach. Prowadzenie kultury zakwasu trwa 5 dni. Każdego dnia trzeba odmierzyć potrzebną ilość mąki i wody, którą po wymieszaniu należy przykryć folią spożywczą i odstawić na 24 godziny w ciepłe miejsce. Już po 2 dniach nasz zakwas będzie miał lekko kwaśny zapach i zacznie powoli rosnąć. Ważne jest aby każdego dnia odrzucać ¼ mieszaniny. Dlaczego? Dokarmiając zakwas używamy prawie 100 g mąki i wody, więc po 4 dniach powstałaby spora jego ilość. Pozbycie się odpowiedniej części zakwasu sprawi, że otrzymamy tyle, że łatwo będzie go przechowywać i wykorzystać.
Obrazek

Składniki

  • Mąka żytnia typ 2000636.0 g
  • Woda636.0 ml

Przygotowanie

1 dzień. Mieszanie wstępne

Mąka żytnia typ 2000: 181 g

Ciepła woda: 181 g

Razem: 362g 

W dużym słoiku lub szklanej misce mieszamy dokładnie składniki, następnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 24 godziny w ciepłe miejsce.

2 dzień. Pierwsze dokarmianie

Mieszanina początkowa: 362 g (1/4 mieszaniny odrzucamy, zostaje 91g )

Mąka żytnia typ 2000: 91g

Ciepła woda: 91g 

Razem: 273 g

Do naczynia na zakwas dodajemy mąkę i wodę, mieszamy, przykrywamy folią i ponownie odstawiamy na 24 godziny.

Dzień 3,4 i 5 do zakwasu dodajemy taką samą ilość mąki i wody, każdego dnia odrzucając 1/4 mieszaniny.

Z każdym dniem zakwas powinien rosnąć i charakteryzować się kwaśnym zapachem.

Gotowy zakwas należy przechowywać w lodówce w niewielkiej misce lub słoiku. Jeśli nie pieczemy chleba codziennie, zakwas należy dokarmiać raz w tygodniu w ilości: 2 łyżki mąki żytniej oraz 2 łyżki ciepłej wody, wymieszać, odstawić na 1-2 godzin w ciepłe miejsce, a następnie włożyć do lodówki. Aby czekał do momentu pieczenia chleba.