Porowa zupa z serkami topionymi

10-08-2017
W dzisiejszym poście przedstawiam przepis na prostą, ekonomiczną i bardzo smaczną zupę porową z serków topionych. Jest to zupa krem, która najbardziej smakuje z grzankami ziołowymi.
Obrazek

Składniki

  • Por1.0 sztuka
  • Serki topione śmietankowe2.0 sztuki
  • Marchewka1.0 sztuka
  • Pietruszka2.0 Sztuki
  • Koperek5.0 Łyżek
  • Oliwa z oliwek3.0 łyżki
  • Cebula1.0 sztuka
  • Pieprz2.0 Łyżeczki
  • Sól1.0 łyżeczka
  • Pieprz ziołowy2.0 Łyżeczki
  • Chilli1.0 Szczypta

Przygotowanie

1.  Marchewkę i pietruszkę obieramy, myjemy. Kroimy w słupki i wrzucamy do garnka z wodą. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem.

2. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na oliwie. Pora myjemy i kroimy w półplasterki, dodajemy do cebuli. 

3. Pora i cebulę dodajemy do garnka, blendujemy na krem. Gotujemy.

4. Serki topione kroimy w kostkę, wkładamy do miski i zalewamy 4 łyżkami gorącej wody. Miksujemy do rozpuszczenia serka. Masę serową wlewamy do garnka z warzywami. 

5. Całość podgotowujemy, doprawiamy przyprawami. Dodajemy drobno posiekany koperek.