Pieczony pstrąg łososiowy z ziołami

02-08-2017
Pieczony pstrąg łososiowy z oregano i czosnkiem. Takiej pysznej, pieczonej ryby dawno nie jadłam. Dzięki dodatkowi masła wyszła soczysta i delikatna. Jako dodatki zaserwowałam pieczoną dynię, gotowaną cukinię oraz młode ziemniaki.
Obrazek

Składniki

  • Pstrąg łososiowy2.0 Filety
  • Oregano4.0 Gałązki
  • Czosnek4.0 ząbki
  • Cytryna1.0 sztuka
  • Pieprz2.0 Łyżeczki
  • Przyprawa do ryb3.0 Łyżeczki
  • Masło5.0 g
  • Oliwa z oliwek3.0 łyżki

Przygotowanie

1. Każdy z filetów dzielimy na 4 części. Posypujemy przyprawą, pieprzem i solą.

2. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i polanej oliwą. Dodajemy listki oregano, masło i czosnek pokrojony w plasterki. Przykrywamy folią aluminiową.

3. Pieczemy 20 min w temperaturze 200 stopni.