Pieczone placki ziemniaczane ze szczypiorem

21-08-2017
Pieczone placuszki ziemniaczane to dietetyczna i lekkostrawna wersja tradycyjnych placków. Koniec z tłustymi plackami i zapachem smażonego oleju. Dodatek szczypioru dodaje placuszkom zielonego akcentu ;) Doprawione aromatyczną przyprawą do ziemniaków i podane z gęstym jogurtem naturalnym stworzy zdrowy obiad.
Obrazek

Składniki

  • Ziemniaki8.0 sztuk
  • Jaja1.0 sztuka
  • Cebula1.0 sztuka
  • Mąka pszenna2.0 łyżki
  • Przyprawa do ziemniaków1.0 Łyżeczka
  • Sól1.0 łyżeczka
  • Pieprz1.0 łyżeczka
  • Olej słonecznikowy3.0 łyżki

Przygotowanie

1. Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach razem z cebulką.

2. Z masy ziemniaczanej odciskamy nadmiar soku.

3. Wbijamy jajo, wsypujemy mąkę, dodajemy posiekany szczypior i dolewamy 2 łyżki oleju. Mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do ziemniaków.

4. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i polewamy łyżką oleju.

5. Na blachę łyżką wykładamy masę ziemniaczaną formując placuszki.

6. Pieczemy przez 20 min w temperaturze 200 stopni. Po 10 min pieczenia, placuszki należy przekręcić na drugą stronę.