Pieczone jabłka

25-10-2017
Gdy za oknem pogoda nie nastraja do działania, a mam wielką ochotę na zdrowy i sycący deser sięgam po jabłko. Pamiętam gdy, będąc dzieckiem babcia w kaflowym piecu piekła nam jabłka w brytfannie. Moim ulubionym nadzieniem są płatki owsiane z pastą sezamową. A całość posypana cynamonem i wiórkami kokosowymi. Rozgrzewający i aromatyczny deser na jesienne poranki.
Obrazek

Składniki

  • Jabłko2.0 sztuki
  • Płatki owsiane błyskawiczne3.0 Łyżki
  • Cynamon0.5 łyżeczki
  • Tahini1.0 Łyżeczka
  • Wiórki kokosowe1.0 Łyżeczka
  • Woda2.0 łyżki

Przygotowanie

1. Jabłka myjemy i odcinamy wierzch. Ze środką wycinamy gniazda nasienne i łyżką wydrążamy miąższ. 

2. Płatki owsiane zalewamy wodą, mieszamy.  Dodajemy tahini.

3. Do miseczek z jabłek wkładamy nadzienie i posypujemy wiórkami kokosowymi i cynamonem.

5. Jabłka pieczemy przez 20 min w temperaturze 180 stopni.