Pieczone bakłażany z dynią i fetą

02-09-2017
Sezon na bakłażany w pełni dlatego na straganie małego warzywniaka kupiłam te warzywa. Na obiad podałam faszerowane bakłażany z pomidorami i dynią z własnej grządki. Ponadto znalazła się tam cebula, czosnek i feta. Do słodkich warzyw pasuje słony ser typu feta. Całość koniecznie posypcie obficie natką pietruszki. To pyszne, lekkie danie idealnie smakuje z dodatkiem kaszy jęczmiennej.
Obrazek

Składniki

  • Bakłażan2.0 sztuki
  • Cebula2.0 sztuki
  • Czosnek2.0 ząbki
  • Dynia270.0 g
  • Pomidory3.0 sztuki
  • Oliwa z oliwek5.0 łyżek
  • Ser feta150.0 g
  • Tymianek2.0 Łyżeczki
  • Natka pietruszki8.0 Gałązek
  • Pieprz2.0 Łyżeczki
  • Sól1.0 Łyżeczka

Przygotowanie

1. Bakłażany myjemy, osuszamy i przekrawamy wzdłóż. Wydrążamy miąższ łyżką, odkładamy do miseczki. 

2. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy wydrążone łódeczki bakłażanowe, smarujemy oliwą.

3. Dynię myjemy, obieramy i kroimy w paski, układamy na papierze przy bakłażanach. Polewamy 2 łyżkami oliwy, doprawiamy tymiankiem.

4. Warzywa pieczemy 30 min w temperaturze 180 stopni.

5. Na patelni przyrządzamy farsz: cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy, podsmażamy na oliwie. Dodajemy posiekany miąższ z bakłażana i  pokrojone w kostkę pomidory. Smażymy na małym ogniu 10 min. Dodajemy pokrojone w mniejszą kostkę dynię i pokruszony ser. Mieszamy.

6. Do wydrążanych bakłażanów nakładamy farsz, pieczemy 15 min w 180 stopniach. 

7. Podajemy z ugotowaną kaszą jęczmienną.