Pieczona owsianka z bananem i gruszką

28-05-2017
Mając dużo wolnego czasu ekperymentuję w kuchni. Coraz częściej jem na śniadanie owsianki gotowane, dlatego dziś postanowiłam dla odmiany zrobić pieczoną. Z dodatkiem gruszki, pomarańczy oraz jeżyn. Banan zastąpił jajo. Jeśli chcemy, aby była w pełni wegetariańska płatki można moczyć w "mleku" roślinnym lub wodzie. Jesteście ciekawi smaku? Wypróbujcie mój przepis.
Obrazek

Składniki

  • Płatki owsiane250.0 g
  • Banan1.0 sztuka
  • Mleko62.0 ml
  • Pomarańcza1.0 sztuka
  • Olej kokosowy1.0 Łyżka
  • Gruszka1.0 Sztuka
  • Wiórki kokosowe1.0 Łyżeczka

Przygotowanie

1.  Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni.

2.  Olej kokosowy rozpuszczamy w garnuszku i ciepłym smarujemy boki kokilek. 

3. Płatki owsiane zalewamy 1/4 szklanki mleka i odstawiamy do nasiąknięcia.

4.  Banana  rozgniatamy widelcem, gruszkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Do miseczki z bananem dodajemy płatki owsiane i połowę pokrojonej gruszki. Mieszamy.

5.  Na dno kokilek układamy po łyżeczce gruszki, dodajemy płatki z bananem. Dla kwaśności można dodać kilka porzeczek lub jeżyn.

6.  Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi.

7.  Owsiankę zapiekamy przez 15 min w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu chwilę odstawiamy do  stężenia.

8.  Podajemy z pomarańczą.