Pancakes z malinami

20-06-2018
Puszyste placuszki z musem brzoskwiniowym i malinami. Pancakes to pyszny i szybki pomysł na śniadanie, który posmakuje nie tylko dzieciom. Z podanej porcji przygotujemy ok. 15 placuszków.
Obrazek

Składniki

  • Mąka pszenna190.0 g
  • Mleko200.0 ml
  • Jaja1.0 sztuka
  • Masło2.0 łyżeczki
  • Proszek do pieczenia0.5 łyżeczki
  • Soda oczyszczona0.5 łyżeczki
  • Olej rzepakowy2.0 Łyżki
  • Brzoskwinie2.0 sztuki
  • Maliny1.0 szklanka
  • Cukier puder2.0 Łyżki

Przygotowanie

1. Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i sodę, mieszamy.

2. Masło roztapiamy i studzimy. 

3. W misce miksujemy jajo z mlekiem i masłem. Wsypujemy suche składniki i dokładnie miksujemy.

4. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką wylewamy masę na patelnię i dodajemy po 2-3 maliny polewając je ciastem,  placuszki smażymy po kilka minut do zezłocenia z obu stron. Przed smażeniem kolejnych porcji placuszków natłuszczamy patelnię.

5. Z brzoskwini usuwamy pestkę,  kroimy i blendujemy na mus.

6. Na talerz wykładamy placuszki ( odsączamy uprzednio na ręczniku papierowym, polewamy musem i dekorujemy malinami.