Owsianka z malinami i winogronami

26-09-2017
Jesień na dobre zagościła na działce. Spadające orzechy, które zbieram do skrzynek suszą się na wrześniowym słońcu. Liście nabierają jesiennych barw i spadają z drzew, aby zakryć zieloną jeszcze trawę. Dorodne kiście słodkich i kwaśnych winogron dojrzewające na słońcu proszą się, aby je jeść. Grube, różowe winogrona są słodkie i idealnie nadają się do jesiennej owsianki. Na niskich krzaczkach zrywam ostatnie kwaśne maliny. Na dobre rozpoczęcie jesiennego poranka polecam pyszną owsiankę z malinami, winogronami i orzechami. Gotowa w zeledwie 5 min jest szybką opcją dla zabieganych osób. Płatki owsiane wystarczy zalać mlekiem roślinnym lub krowim, dodać owoce i posiekane orzechy. Zagotować i gotowe. Ta owsianka dostarczy Ci energi na poranek, dawki magnezu i potasu. Wspomoże twoje jelita dzięki dużej dawce błonnika. Ciemne winogrona, które zerwałam w ogrodzie są źródłem antyoksydantów o działaniu prozdrowotnym. Ponadto dostarczają magnez, potas, bor oraz witaminy tj. C, K, B1, B2, B6 i beta karoten. Maliny także dostarczą nam przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed starzeniem się. Podobnie jak winogrona zawierają magnez i potas, a także wapń i żelazo. Sami widzicie wystarczy tak niewiele, aby zapewnić naszemu organizmowi tyle dobra na rozpoczęcie dnia.
Obrazek

Składniki

  • Mleko0.25 szklanki
  • Maliny12.0 sztuk
  • Winogrono różowe80.0 g
  • Orzechy włoskie1.0 Łyżka
  • Płatki owsiane3.0 Łyżki

 

Przygotowanie

1. Do garnuszka wsypujemy  płatki owsiane, zalewamy  mlekiem. Zagotowujemy ok. 2 min.

2. Do miseczki przekładamy owsiankę, wsypujemy maliny, posiekane orzechy oraz wyciśnięte ze skórki winogrona. Mieszamy, możemy posłodzić miodem.