Owocowy koktajl z pokrzywą

18-04-2018
Wiosna to miesiąc kiedy na łąkach pojawiają się pokrzywy. Te parzące zielska mają liczne właściwości zdrowotne, o których wspominam w artykule im poświęconym. Młode listki po uprzednim sparzeniu wrzątkiem zmiksowałam z wodą i tak powstał zielony sok pełen witamin. Kwaśne kiwi, jabłko, słodki banan i seler naciowy to kolejne składniki wiosennego koktajlu.
Obrazek

Składniki

  • Woda250.0 ml
  • Pokrzywa20.0 g
  • Kiwi2.0 sztuki
  • Jabłko1.0 sztuka
  • Seler naciowy2.0 łodygi
  • Banan1.0 sztuka

Przygotowanie

1. Z łodyżek obrywamy  listki, płuczemy  i zalewamy wrzątkiem na kilka minut. Następnie przelewamy zimną wodą i przekładamy do misy blendera. Miksujemy ze szklanką mineralnej, niegazowanej wody. Możemy przelać przez sitko, a z resztek pokrzywy zrobić pesto.

2. Do zielonego  soku z pokrzywy  dodajemy obrane i pokrojone owoce oraz  selera naciowego. Miksujemy na jednolity koktajl.