Owocowe crumble pod kruszonką

30-08-2017
Soczyste gruszki, kwaśne maliny oraz słodkie brzoskwinie. Pokrojone i posypane kruszonką z płatków owsianych, masła oraz płatków jęczmiennych. Całość zapieczona i podana z gałką ulubionych lodów. Zapach pieczonych owoców unoszących się w kuchni sprawia, że nie mogę się doczekać aż moje crumble będzie gotowe. Jeśli macie w zapasach miód lub syrop klonowy do kruszonki możecie dodać łyżkę tego przetworu, dzięki czemu deser będzie słodszy. Jeśli macie nadmiar owoców i smak na szybki deser na ciepło z dodatkiem lodów wypróbujcie ten przepis. Na pewno nie pożałujecie.
Obrazek

Składniki

  • Płatki owsiane2.0 szklanki
  • Płatki jaglane3.0 łyżki
  • Brzoskwinie6.0 sztuk
  • Śliwki3.0 sztuki
  • Gruszka2.0 Sztuki
  • Miód1.0 łyżka
  • Maliny1.0 szklanka
  • Masło5.0 łyżek

Przygotowanie

1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

Jak robimy kruszonkę?

1. Masło ucieramy na gładką masę, dodajemy płatki owsiane, jaglane i miód. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na 15 minut.

2. Owoce myjemy. Ze śliwek i brzoswiń  usuwamy pestki, z gruszek  wykrawamy gniazda nasienne. Owoce kroimy w grubszą kostkę.

3. Spód formy  żaroodpornej, w której robimy cruble smarujemy masłem. Wykładamy pokrojone owoce i kruszonkę.

4. Zapiekamy przez 25 minut w temperaturze 200 stopni. Podajemy z lodami.