Orzeszki z ciecierzycy

22-02-2018
Miękka w środku z lekko chrupiącą, ziołową otoczką. Taka jest przekąska z ciecierzycy. Zdrowa i nietucząca. Idealnie pasująca do wieczornego seansu filmów. Dowolne wymieszanie ulubionych przypraw i oliwy z oliwek, w których obtoczymy nasze ciecierzycowe orzeszki sprawią, że nasza przekąska szybko zniknie z miseczki.
Obrazek

Składniki

  • Ciecierzyca160.0 g
  • Soda oczyszczona1.0 łyżeczka
  • Oliwa z oliwek2.0 łyżki
  • Rozmaryn2.0 łyżeczki
  • Pieprz ziołowy1.0 Łyżeczka
  • Sól0.5 Łyżeczki

Przygotowanie

1. Ciecierzycę zalewamy dwoma szklankami wody i odstawiamy na 12 godzin ( najlepiej na noc). Po tym czasie odlewamy wodę i zalewamy cieciorkę zimną wodą w takiej samej ilości, dodajemy łyżeczkę sody i gotujemy 30 min.

2. W niewielkiej misce mieszamy oliwę z przyprawami. Dodajemy ugotowaną ciecierzycę ( uprzednio odcedzoną), mieszamy.

3. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

4. Na blachę wysypujemy ciecierzycę i pieczemy 30 minut w temperaturze 190 stopni.