Ogórki krokodylki

01-07-2018
Sezon ogórkowy w pełni więc zabieram się za kiszenie ogórków oraz przygotowanie krokodylków. Te pikantne kawałki ogórków świetnie nadają się jako przekąska na imprezę oraz do obiadu. Najlepiej jeśli ogórki będą mniejszych rozmiarów. Porcja na 4 słoiczki o pojemności 250 ml.
Obrazek

Składniki

  • Czosnek4.0 ząbki
  • Olej rzepakowy11.0 Łyżek
  • Ocet1.5 szklanki
  • Sól4.0 Łyżki
  • Ostra papryka4.0 łyżeczki
  • Cukier0.5 kg
  • Ogórki3.0 kg

Przygotowanie

1. Ogórki myjemy, obieramy i  kroimy w słupki. Solimy i odstawiamy na 2 godziny, aby puściły wodę. Po tym czasie przygotowujemy dwie zalewy.

2. W rondlu przygotowujemy zalewę numer 1: wlewamy olej i dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, podgrzewamy i odstawiamy na bok.

3. W drugim garnku gotujemy zalewę nr 2:  ocet z cukrem gotujemy na małym ogniu,  mieszamy drewnianą łyżką do rozpuszczenia cukru  i przykrywamy. 

4. Do garnka z octem wlewamy olej z czosnkiem i dodajemy sproszkowaną paprykę chili, mieszamy. 

5. Ogórki odsączamy z wody, której nie wylewamy. Do garnka z zalewą dodajemy odsączone ogórki i pozostawiamy na 2 godziny pod przykryciem.

6. Po tym czasie słoiki i wieczka wyparzamy.

7. Do słoiczków wkładamy ogórki i zalewamy zalewą, dopełniamy wodą z solą, dokładanie zakręcamy. 

8. Na dno sporego garnka wkładamy ściereczkę i wlewamy wodę. Wkładamy słoiki i pasteryzujemy przez 15 min.