Naleśniki z twarożkiem truskawkowym

29-05-2017
Z tęsknoty za latem kupiłam woreczek mrożonych truskawek. Połączenie tych czerwonych, słodkich owoców z kwaśnym serkiem stworzyło duet idealny do naleśników. Jeśli nadzienie wydaje się Wam mało słodkie dodajcie łyżeczkę miodu. Z przygotowanych naleśników wycięłam mniejsze koła, które przełożyłam różowym, truskawkowym farszem. Polane stopioną gorzką lub mleczną czekoladą wzbudzą zachwyt u domowników. Polecam wszystkim łasuchom kochającym naleśniki.
Obrazek

Składniki

  • Mleko250.0 ml
  • Woda250.0 ml
  • Jaja2.0 sztuki
  • Mąka pszenna400.0 g
  • Proszek do pieczenia1.0 łyżeczka
  • Olej słonecznikowy1.0 łyżeczka
  • Cukier2.0 łyżeczki
  • Twaróg półtłusty100.0 g
  • Mrożone truskawki10.0 sztuk
  • Cukier2.0 łyżeczki
  • Gorzka czekolada40.0 g
  • Olej słonecznikowy2.0 łyżki

Przygotowanie

1. Do miski wbiajamy jaja, wlewamy mleko, wodę i łyżeczkę oleju. Ubijamy  mikserem na wolnych obrotach. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Ponownie miksujemy. 

2.  Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Jeśli spód się delikatnie zrumieni przekładamy na drugą stronę.

3. Rozmrożone truskawki miksujemy z serkiem blenderem, dosładzamy cukrem lub miodem.

4.  Czekoladę rozpuszczamy na kąpieli wodnej.

5.  Naleśniki smarujemy twarożkiem i polewamy roztopioną czekoladą.