Najlepsze racuszki drożdżowe z owocami

16-08-2018
Lekkie i puszyste z ulubionymi owocami. Szybkie i proste w przygotowaniu. Gotowe placuszki można posypać według upodobania cukrem pudrem lub polać musem owocowym z jogurtem. Dzieci i dorośli będą zajadać je ze smakiem.
Obrazek

Składniki

  • Drożdże20.0 g
  • Cukier0.5 łyżki
  • Mleko0.25 szklanki
  • Jaja2.0 sztuki
  • Mleko1.0 szklanka
  • Mąka pszenna180.0 g
  • Jabłko2.0 sztuki
  • Maliny0.5 szklanki

Przygotowanie

1. Do garnuszka wkruszamy drożdże, wsypujemy cukier ( 0,5 łyżki) i wlewamy 1/4 szklanki ciepłego mleka. Mieszamy do rozpuszczenia drożdży i odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia.

2. Do miski wbijamy jaja, wlewamy mleko i dodajemy rozczyn drożdżowy, miksujemy na małych obrotach. Dodajemy mąkę i cukier, ponownie miksujemy do połączenia składników. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

3. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Po upływie 10 min dodajemy owoce: jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, wsypujemy maliny lub jeżyny i mieszamy. Odstawiamy na 15 min.

4. Ciasto nabieramy łyżką stołową i  smażymy na dobrze rozgrzanym oleju przez 3 min pilnując,  aby się nie przypaliły. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu.

5. Gotowe racuszki posypujemy cukrem pudrem lub musem z jogurtem: 1 banan, 1 brzoskwinia i 4 łyżki jogurtu naturalnego blendujemy na mus.