Najlepsza pizza Margherita

21-04-2018
Chrupiący spód, aromatyczny sos pomidorowy i ciągnąca się mozzarella. Tak mało składników czyni ją najsmaczniejszą. Dzięki zaczynowi o nazwie Biga ciasto wspaniale się wyrabia, jest elastyczne i miękkie, a po upieczeniu chrupiące. Przepis na to ciasto pochodzi z książki Jeffreya Hamelmana.
Obrazek

Składniki

  • Drożdże50.0 g
  • Mąka pszenna552.0 g
  • Woda351.0 ml
  • Oliwa z oliwek6.0 łyżek
  • Czosnek3.0 ząbki
  • Pomidory krojone2.0 Puszki
  • Sól1.0 łyżka

Przygotowanie 

Zaczyn Biga najlepiej zrobić wieczorem  co sprawia, że ciasto powoli fermentuje i jest wilgotne. Dzięki temu  po upieczeniu jest chrupiące i zarazem miękkie w środku. 

Składniki Waga (g)
Mąka pszenna 102
Ciepła woda 62
Drożdże świeże 20

Do garnuszka wlewamy ciepłą wodę i dokładnie rozpuszczamy drożdże. Do garnka wsypujemy mąkę i wlewamy wodę z drożdżami, mieszamy łyżką do połączenia składników. Zaczyn powinien być gęsty i sztywny. Garnek przykrywamy ściereczką i odstawiamy na noc. Następnego dnia dolewamy 1/4 szklanki ciepłej wody i mieszamy, aby pobudzić zaczyn i rozpuścić skórkę, która się wytworzyła na zaczynie.

Przygotowanie ciasta 

Mąka pszenna 450 g
Oliwa z oliwek 4 łyżki
Ciepła woda 289 g
Sól 1 łyżka
Drożdże świeże 30 g
Biga całość

 

W małej miseczce rozpuszczamy drożdże w 1/4 szklanki ciepłej wody, odstawiamy na kilka minut aby wyrosły.

Do garnka wsypujemy mąkę i wlewamy wodę, mieszamy do połączenia składników. Stopniowo dodajemy zaczyn Biga, oliwę i rozpuszczone drożdże. Polecam  rękę polewać oliwą, aby ciasto lepiej się wyrabiało. Gotowe ciasto powinno odchodzić od ścianek i ręki. Po wyrobieniu  odstawiamy je  w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, przykrywamy ściereczką.

Przygotowanie sosu

2 puszki pomidorów  400g 
Czosnek 3 ząbki
Oliwa z oliwek 2 łyżki
Papryczka piri piri 2 sztuki

 

Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy lekko zgniecione ząbki czosnku ( nie obieramy). Podsmażamy na małym ogniu 5 min razem z papryczkami. Po tym czasie czosnek wyrzucamy, papryczki możemy zostawić. Wlewamy pomidory i dusimy, aż sos zgęstnieje. Mieszamy co jakiś czas drewnianą łyżką. Zajmuje to mniej więcej godzinę. Pod koniec dodajemy bazylię i sól do smaku.

Pieczenie pizzy

Piekarnik z kamieniem ( jeśli mamy)  rozgrzewamy do 250 stopni. Stolnicę posypujemy mąką, ręką polaną olejem odrywamy kawałki ciasta i cienko rozwałkowujemy na kształt koła. Ciasto układamy na drewnianej łopatce posypanej mąką. Łyżką nakładamy sos, cienkie plasterki mozzarelli i listki bazylii. Brzegi pozostawiamy puste. 

Pizze zsuwamy delikatnie na kamień i pieczemy przez 5 min na termoobiegu, a kolejne 5 min przełączamy na samą górną grzałkę.