Owocowe muffinki z kruszonką

11-07-2018
Słodkie borówki i maliny oraz kwaśne porzeczki to owoce, z którymi warto zrobić muffinki. Pyszne babeczki z mnóstwem owoców w środku i chrupiącą kruszonką to deser idealny, który najlepiej smakuje z aromatyczną kawą. Są naprawdę proste w przygotowaniu i zapewniam, że posmakują każdemu.
Obrazek

Składniki

  • Mąka pszenna350.0 g
  • Proszek do pieczenia2.0 łyżeczki
  • Soda oczyszczona1.0 łyżeczka
  • Sól1.0 szczypta
  • Cukier puder4.0 Łyżki
  • Jaja2.0 sztuki
  • Olej rzepakowy120.0 ml
  • Mleko2.0 szklanki
  • Maliny0.5 szklanka
  • Czerwona porzeczka0.5 szklanka
  • Borówki3.0 łyżki
  • Masło100.0 g
  • Żółtka1.0 sztuka
  • Mąka pszenna100.0 g
  • Cukier puder2.0 Łyżki

Przygotowanie

1. Do miski wbijamy jaja, wlewamy olej i mleko, miksujemy.

2. W drugiej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i sodę oczyszczoną.

3. Do miski z mokrymi składnikami wsypujemy suche i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. 

4. Do ciasta wsypujemy owoce i mieszamy łyżką.

5. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.

6. Do miski dodajemy posiekane masło, mąkę, żółtko i cukier puder, miksujemy na szybkich obrotach aż powstaną grudki. 

7. Do formy na muffinki łyżką nakładamy ciasto i wierzch posypujemy kruszonką. Pieczemy przez 30 min w temperaturze 180 stopni.