Muffiny z dynią i jarmużem

09-10-2018
Dzisiaj mam dla Was przepis na pełnoziarniste muffiny z jarmużem, dynią i papryką. Mąka graham zawiera w swoim składzie błonnik, cynk, witaminy z grupy B i magnez. Dodatkowo wypieki z tej mąki są polecany cukrzykom. Te smaczne muffiny są sytą przekąską, którą bez problemu można spakować do szkoły lub pracy. Są kruche na zewnątrz i mają wilgotny, warzywny środek.
Obrazek

Składniki

  • Dynia1.0 szklanka
  • Jarmuż3.0 Liście
  • Czosnek1.0 ząbek
  • Papryka0.5 sztuki
  • Jaja2.0 sztuki
  • Olej rzepakowy113.0 ml
  • Mąka pszenna 1850 (Graham)280.0 g
  • Olej rzepakowy2.0 Łyżki
  • Ostra papryka0.5 łyżeczki
  • Pieprz ziołowy1.0 Łyżeczka
  • Sól0.5 Łyżeczki
  • Proszek do pieczenia0.5 łyżeczki
  • Soda oczyszczona0.5 łyżeczki

Przygotowanie

1. Dynię obieramy, usuwamy miąższ a resztę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jarmuż płuczemy, odcinamy twardy środek i kroimy na mniejsze kawałki. Paprykę płuczemy i kroimy w drobną kostkę.

2. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy dynię, posiekany czosnek i jarmuż.  Warzywa podsmażamy przez 10 min na małym ogniu. Pod koniec dodajemy paprykę. Doprawiamy ostrą papryką, pieprzem ziołowym i solą.

3. Do miski wbijamy jaja i wlewamy olej, miksujemy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę, miksujemy krótko do połączenia składników. Z patelni przekładamy warzywa i mieszamy łyżką.

4. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Formę na muffinki  wypełniamy ciastem i pieczemy przez 40 min  w temperaturze 180 stopni.