Muffiny z boczkiem i jarmużem

29-08-2017
Wytrawne muffiny to fajny i smaczny zamiennik kanapek, które można wziąźć do pracy lub szkoły. Sycący sposób na przekąskę z dodatkiem boczku i jarmużu.
Obrazek

Składniki

  • Mąka pszenna375.0 g
  • Proszek do pieczenia2.0 łyżeczki
  • Jaja2.0 sztuki
  • Mleko250.0 ml
  • Masło125.0 g
  • Jarmuż2.0 Liście
  • Boczek6.0 Plasterków
  • Sól1.0 łyżeczka
  • Pieprz3.0 szczypty
  • Olej słonecznikowy2.0 łyżeczki

Przygotowanie

1. Boczek kroimy w kostkę i przysmażamy na patelni, aż będzie chrupki.

2. Masło rozpuszczamy i studzimy.

3. Do miski przesiewamy suche składniki tj. mąka, proszek do pieczenia.

4. Do oddzielnej miski wbijamy jaja, wlewamy mleko i ostudzone masło. Miksujemy. Wlewamy do mąki. Mieszamy łyżką lub mikserem.

5. Do masy muffinkowej dodajemy podsmażony boczek i pokrojony drobno jarmuż. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.

6. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.

7.  Formę wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy 25-30 min.