Muffinki piernikowe

27-09-2017
Zapach przyprawy korzennej roznoszący się w całej kuchni zwiastuje pierniczki,lecz nie dziś. Pyszne, pachnące i puszyste muffiny piernikowe to zapowiedź zbliżających się świąt. Nie zawsze każdy ma czas aby upiec pracochłonne pierniczki, zatem te szybkie babeczki mogą je zastąpić. Zapewniam, że będą smakowały. Dodatkowo można je udekorować polewą czekoladową i świątecznymi posypkami, np. srebrnymi kuleczkami.
Obrazek

Składniki

  • Mąka pszenna2.0 szklanki
  • Cukier0.5 szklanki
  • Kakao DecoMoreno1.0 Łyżeczka
  • Proszek do pieczenia2.0 łyżeczki
  • Przyprawa korzenna1.0 Łyżka
  • Miód2.0 Łyżki
  • Jaja1.0 sztuka
  • Mleko250.0 ml
  • Olej słonecznikowy80.0 ml

Przygotowanie

1. Do miski przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika.

2. Do drugiej miski wybijamy jajo, wlewamy mleko, miód i olej. Miksujemy. Przelewamy do suchych składników. Mieszamy dokładnie.

3. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.

4. Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Ciasto wlewamy do 3/4 wysokości papilotów. 

5. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 25 min.