Miodowy kisiel

11-11-2017
Miód, kwaśna cytryna, aromatyczne goździki i anyż. To składniki na niepowtarzalny kisiel. Rozgrzewający i gotowy w niecałe 10 min. Zamiast kupować kisiele w proszku róbcie własnoręcznie. Nie może zabraknąć mąki ziemniaczanej i wody. To dzięki niej kisiel robi się gęsty.
Obrazek

Składniki

  • Miód1.0 łyżka
  • Sok z cytryny0.5 sztuki
  • Goździki2.0 sztuki
  • Anyż0.5 sztuki
  • Mąka ziemniaczana2.0 Łyżki
  • Woda250.0 ml

Przygotowanie

1. Goździki i anyż ucieramy w moździerzu przez kilka min. Wtedy uwolni się aromat przypraw. 

2. W 3 łyżkach zimnej wody rozrabiamy mąkę ziemniaczaną. Z cytryny wyciskamy sok.

3. Do niewielkiego garnka wlewamy wodę, sok z cytryny i miód. Zmielone przyprawy przesiewamy. Zagotowujemy. Do gorącego syropu stale mieszając, wlewamy rozrobioną mąkę ziemniaczaną. Wyłączamy gaz i energicznie mieszamy. Przelewamy do miseczek.