Mini pizzerinki z pieczarkami

18-10-2017
Małe chrupiące mini pizze. Posmarowane sosem pomidorowym z czosnkiem i bazylią. Zapiekane z dodatkami, które aktualnie macie w lodówce. Ja użyłam tarty ser i pieczarki. Idealne na imprezę lub obiad.
Obrazek

Składniki

  • Mąka pszenna500.0 g
  • Drożdże50.0 g
  • Cukier1.0 łyżka
  • Woda250.0 ml
  • Oliwa z oliwek3.0 łyżki
  • Pomidory krojone400.0 g
  • Czosnek2.0 ząbki
  • Oliwa z oliwek2.0 łyżki
  • Sól2.0 łyżeczki
  • Pieprz2.0 Łyżeczki
  • Bazylia10.0 Liści
  • Mozzarella240.0 g
  • Cebula1.0 sztuka
  • Pieczarki400.0 g

Przygotowanie

1. Do garnuszka z ciepłą wodą  wkruszamy drożdże, wsypujemy cukier. Mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Odstawiamy na 5 min, aż rozczyn zacznie "pracować". Przykrywamy ściereczką.

2. Do sporego garnka przesiewamy mąkę, wlewamy rozczyn. Dodajemy oliwę z oliwek, sól i wlewamy ciepłą wodę, aby z powodzeniem wyrobić elastyczne ciasto. Gotowe ciasto formujemy w kulę i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Przykrywamy ściereczką.

3.  Na patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i dodajemy ząbki czosnku, których nie obieramy tylko lekko przyciskamy nożem. Smażymy przez 3 min na małym ogniu, aby się nie zrobiły gorzkie. Po tym czasie wyciągamy czosnek i wlewamy pomidory. Dusimy na niewielkim ogniu do zgęstnienia sosu. Mieszamy co jakiś czas. 

4. Sos doprawiamy bazylią, solą i pieprzem. Odstawiamy.

5. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na oleju na złoty kolor. 

6. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki, dodajemy do cebulki. Smażymy ok. 5 min.

7 Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni.

8. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na stolnicę wysypujemy garść mąki.

9. Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą wykładamy na stolnicę, zagniatamy i rozwałkowujemy na cienki placek. Dużą szklanką lub miseczką wycinamy okrągłe kształty. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

10. Mini pizze smarujemy sosem, układamy pieczarki i posypujemy startym serem. Pieczemy przez 20 min w temperaturze 200 stopni.