Mazurek pomarańczowy z płatkami migdałowymi

26-03-2018
Na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć babki oraz sernika. To także czas pieczenia mazurków. Wypełnienie mazurka stanowiła lekko kwaśna konfitura pomarańczowa. Przyozdobiłam go płatkami migdałowymi oraz startą, gorzką czekoladą. Jej słoneczny kolor przypominał o pięknej, wiosennej pogodzie na oknem. Jeśli macie ochotę na mniej słodkiego mazurka polecam ten przepis.
Obrazek

Składniki

  • Mąka pszenna180.0 g
  • Mąka ziemniaczana60.0 g
  • Cukier puder30.0 g
  • Masło125.0 g
  • Żółtka1.0 sztuka
  • Śmietana 18%2.0 Łyżki
  • Pomarańcza2.0 sztuki
  • Cukier3.0 łyżki

Przygotowanie

1. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i cukier puder przesiewamy na stolnicę. Dodajemy pokrojone w kostkę masło. Całość siekamy nożem. Dodajemy żółtko i śmietanę. Zagniatamy do uzyskania ciasta. Wstawiamy do lodówki na 30 min.

2. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

3. Ciasto rozwałkowujemy na kształt formy w jakiej będzie pieczony. Nakłuwamy widelcem, aby się nie podnosiło. 

4. Spód mazurka pieczemy przez 20 min w temperaturze 180 stopni.

5. Pomarańcze sparzamy, obieramy ze skórki i dokładnie odkrawamy białą skórkę, usywamy pestki. Miąższ pomarańczy miksujemy krótko w blenderze.

6. Do niewielkiego garnka przekładamy zblendowane pomarańcze, wsypujemy cukier. Gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia ok. 40 min. Schładzamy.

7. Na upieczony spód wykładamy konfiturę i dekorujemy płatkami migdałowymi.