Maślane bułeczki

21-06-2017
Zapach drożdżowego ciasta unoszący się w kuchni pamiętam od dzieciństwa. Zaczęło się u babci na wsi, kiedy na nasz przyjazd piekła pyszną, puszystą drożdżową bułkę. Na początku bałam się wyrabiać ciasto drożdżowe. Jest klejące i trudne do wyrobienia ręką. Na szczęście przełamałam się i teraz piekę pyszne drożdżowe bułeczki :)
Obrazek

Składniki

  • Drożdże40.0 g
  • Cukier1.0 łyżka
  • Mleko0.25 szklanki
  • Mąka pszenna500.0 g
  • Jaja1.0 sztuka
  • Żółtka2.0 sztuki
  • Olej słonecznikowy3.0 łyżki
  • Masło2.0 łyżki
  • Mleko250.0 ml
  • Cukier6.0 łyżek

Przygotowanie

Ciasto przygotowujemy według instrukcji :3 kroki do idealnego ciasta drożdżowego

Gdy mamy już gotowe ciasto :

1. Na stolnicę wysypujemy mąkę. 

2. Formę na bułeczki- tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.

3. Ciasto dzielimy na 2 części.

4. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni.

5. Każdą z części ciasta wykładamy na stolnicę, lekko wyrabiamy. 

6. Z ciasta formujemy  wałek, nożem kroimy  równe kawałki. W rękach formujemy okrągłe bułeczki. Układamy w formie.

7. Wierzch bułeczek smarujemy białkiem i posypujemy makiem/sezamem.

8. Pieczemy przez 15 min w temperaturze 200 stopni. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy 25-30 min.