Marchewkowe burgery

11-03-2018
Marchewka, czerwona cebula, pestki dyni i kasza jaglana. To główne składniki najsmaczniejszych wege burgerów. Doprawione sosem sojowym, imbirem i chilii posmakują każdemu.
Obrazek

Składniki

  • Marchewka2.0 szklanki
  • Kasza jaglana1.0 szklanka
  • Czerwona cebula1.0 sztuka
  • Pestki dyni1.0 Łyżka
  • Olej rzepakowy3.0 Łyżki
  • Mąka pszenna2.0 łyżki
  • Sos sojowy1.0 łyżka
  • Szczypiorek0.5 pęczka
  • Curry1.0 Łyżeczka
  • Imbir1.0 Łyżeczka
  • Pieprz0.5 Łyżeczki

Przygotowanie

1. Kaszę jaglaną płuczemy  dwukrotnie gorącą wodą, aby usunąć goryczkę. Zalewamy  wodą i gotujemy  do miękkości ok. 15 min na niewielkim ogniu, co jakiś czas mieszając.

2. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. 

3. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.

4. Do miski przekładamy składniki, wlewamy sos sojowy, dodajemy mąkę, przyprawy i szczypiorek, dokładnie mieszamy ręką. Wsypujemy uprażone nasiona dyni.

5. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Mokrymi rękami formujemy niewielkie kotleciki i lekko spłaszczamy, układamy na blasze. Pieczemy 30 min w temperaturze 200 stopni. Po upływie połowy czasu kotleciki przekręcamy na drugą stronę.