Makaronowa sałatka z tuńczykiem

11-03-2018
Na podwyższonej grządce pięknie zieleni się sałata i szpinak, które wykorzystam do zrobienia sałatki. Miękkie i kremowe awokado, tuńczyk i mini makaron kółka Lubelli. Chrupiąca rzodkiewka, seler naciowy i słodki melon to kolejne składniki sałatki. Dopełnieniem smaku będzie dressing na bazie oleju sezamowego i soku z cytryny. Taką sałatkę wkładam do pudełka i zabieram do pracy. Pyszna, sycąca i zdrowa.
Obrazek

Składniki

  • Awokado1.0 sztuka
  • Suszone pomidory5.0 sztuk
  • Seler naciowy4.0 łodygi
  • Tuńczyk170.0 g
  • Makaron mini kółka100.0 g
  • Melon50.0 g
  • Rzodkiewki10.0 sztuk
  • Mix sałat150.0 g
  • Olej sezamowy3.0 Łyżki

Przygotowanie

1. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 5 min do momentu, aż będzie al dente. Odlewamy wodę i studzimy.

2. Do miski wsypujemy opakowanie sałaty i dodajemy tuńczyka. 

3. Selera obieramy z włókien i kroimy w plasterki. Suszone pomidory kroimy w paski.

4. Melona i awokado kroimy w kostkę. Do miski z sałatą dodajemy pokrojone  składniki i makaron. Mieszamy.

5. W miseczce mieszamy olej, sok z cytryny, sól i pieprz. Polewamy nim sałatkę. Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem.