Makaron z warzywami i pieczoną rybą

17-03-2018
Pstrąga łososiowego warto doprawić aromatycznym rozmarynem i skropić sokiem z cytryny. Po upieczeniu w folii aluminiowej z niewielką ilością oliwy z oliwek będzie soczysty i delikatny. Pieczony batat nada słodkości, natomiast papryka, cukinia i bakłażan pięknej kolorystyki. Warto ugotować makaron ze szpinakiem i pomidorami, który jest smaczny i kolorowy. Dzisiejsza propozycja jest lekkim, zdrowym i pysznym pomysłem na obiad.
Obrazek

Składniki

  • Pstrąg łososiowy500.0 g
  • Sok z cytryny0.5 łyżki
  • Rozmaryn1.0 łyżeczka
  • Pieprz0.5 Łyżeczki
  • Oliwa z oliwek2.0 łyżki
  • Batat0.5 sztuki
  • Bakłażan1.0 sztuka
  • Papryka0.5 sztuki
  • Cebula1.0 sztuka
  • Czosnek2.0 ząbki
  • Makaron ze szpinakiem400.0 g
  • Sól0.5 Łyżeczki
  • Cukinia1.0 sztuka

Przygotowanie

1. Rybę płuczemy, wybieramy ości i dzielimy  na 4 kawałki. Na folii  układamy kawałki ryby skórą do dołu, skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i rozmarynem, polewamy oliwą z oliwek. Dokładnie zawijamy. Układamy na blasze do pieczenia. 

2. Batata obieramy, myjemy i kroimy w cienkie paski, układamy na blasze obok ryby, skrapiamy oliwą z oliwek.

3. Rybę i batata pieczemy przez 25 min w temperaturze 180 stopni.

4. Na patelni podsmażamy pokrojoną drobno cebulę.

5. Cukinię, paprykę i bakłażana kroimy w niewielką kostkę. Do cebuli dodajemy cukinię i paprykę. 

5. Bakłażana solimy i odstawiamy na 5 min. Następnie przekładamy na patelnię. Wlewamy 1/2 szklanki wody i dusimy do  miękkości. Pod koniec dodajemy pokrojonego w kostkę batata i posiekany czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem.

6. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.

7. Na talerz wykładamy makaron i warzywa. Rybę oddzielamy od skóry i kawałki układamy na makaronie.