Makaron z warzywami i kurczakiem

24-07-2018
Pomysł na syty i prosty obiad: ulubiony makaron z warzywami, które macie pod ręką i kurczakiem. Uwielbiam lato za warzywa, które rosną na grządce. Do dzisiejszego dania użyłam cukinię, pomidora, czosnek i paprykę. Dodatkowo usmażyłam kawałki kurczaka, a gotowe danie posypałam serem pleśniowym. Pyszne i sezonowe danie.
Obrazek

Składniki

  • Filet z piersi kurczaka2.0 piersi
  • Olej rzepakowy3.0 Łyżki
  • Czosnek2.0 ząbki
  • Cukinia1.0 sztuka
  • Pomidory2.0 sztuki
  • Papryka0.5 sztuki
  • Bazylia5.0 Liści
  • Makaron ze szpinakiem200.0 g
  • Ser z niebieską pleśnią30.0 g

Przygotowanie

1. Kurczaka płuczemy i kroimy w niewielką kostkę. Przekładamy do miski i doprawiamy przyprawami: pieprz, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, papryka wymieszanymi z olejem. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na 15 min. Kawałki kurczaka smażymy na patelni ok. 15 min. Przekładamy do miseczki.

2. Cukinię myjemy i kroimy w niewielką kostkę. Podsmażamy na oleju, dodajemy posiekany czosnek. Wlewamy 1/4 szklanki wody i dusimy na małym ogniu. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę.

3. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, kroimy w grubszą kostkę i dodajemy do warzyw na patelni. Doprawiamy świeżą bazylią, pieprzem i solą do smaku.

4. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.

5. Makaron mieszamy z warzywami i kurczakiem. Przekładamy na talerz i posypujemy serem pleśniowym.