Kulki daktylowo-orzechowe

23-08-2017
Daktyle to owoce o dużej zawartości potasu, błonnika, witamin z grupy B i fosforu, które z powodzeniem mogą zastąpić niezdrowe słodycze. Smak tych owoców świetnie komponuje się z masłem orzechowym, dlatego w dzisiejszej propozycji połączyłam je w postać smakowitych kulek. Pralinki można obtoczyć w gorzkim kakao co świetnie będzie kontrastować, ze słodkimi daktylami.
Obrazek

Składniki

  • Suszone daktyle100.0 g
  • Masło orzechowe2.0 łyżki
  • Wiórki kokosowe3.0 łyżki
  • Płatki jaglane2.0 łyżki
  • Kakao DecoMoreno1.0 Łyżka

Przygotowanie

1. Daktyle zalewamy ciepłą wodą na 5 min, aby zmiękły. Po tym czasie odlewamy wodę.

2. Daktyle blendujemy z masłem orzechowym na gładką masę. Przekładamy do miseczki.

3. Wiórki kokosowe i płatki jaglane mielimy na mączkę, dodajemy do masy daktylowej. Po wymieszaniu odstawiamy na 10 min do lodówki.

4. Z masy formujemy niewielkie kuleczki, które obtaczamy we wiórkach i kakao. Przechowujemy w lodówce.