Kruchy placek z rabarbarem

04-06-2017
Wraz z nastaniem maja w ogródku pojawił się piękny i dorodny rabarbar. Z tego powodu postanowiłam upiec kruche ciasto. Przy okazji można zrobić orzeźwiający kompot z dodatkiem mięty i jabłka, który jest świetnym dopełnieniem do ciasta.
Obrazek

Składniki

  • Mąka pszenna3.0 szklanki
  • Masło250.0 g
  • Żółtka4.0 sztuki
  • Powidło śliwkowe4.0 Łyżki
  • Cukier puder5.0 Łyżek
  • Proszek do pieczenia2.0 łyżeczki
  • Rabarbar5.0 Łodyg
  • Jabłko1.0 sztuka
  • Cukier puder1.0 szklanka
  • Mąka ziemniaczana2.0 Łyżki
  • Wiórki kokosowe200.0 g

Przygotowanie

1.  Mąkę przesiewamy na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Dodajemy pokrojone w kostkę masło, siekamy szerokim nożem.

2.  Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka dodajemy do mąki z masłem. Zagniatamy ciasto. Gotowe wstawiamy na 15 min do lodówki.

3.  Ciasto dzielimy na 3 części- 2 małe i 1 większą. Wkładamy do lodówki.

4.  Łodyżki rabarbaru myjemy, obieramy z włókien i kroimy. Zasypujemy 3 łyżkami cukru.

5.  Formę wykładamy papierem do pieczenia.

6.  Większy kawałek ciasta rozwałkowujemy na grubość ok. 4 mm. Wykładamy spód formy, nakłuwamy widelcem. Smarujemy powidłem śliwkowym.

7.  Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy z rabarbarem. Owoce wykładamy na spód ciasta.

8.  2 część ciasta rozwałkowujemy i przykrywamy nią owoce.

9.   Białka ubijamy na sztywną pianę. Wiórki kokosowe mieszamy z mąką ziemniaczaną. Dodajemy do piany z białek. Mieszamy łyżką. Pianę rozsmarowujemy na cieście.

10.  Ostatni, najmniejszy kawałek ciasta ścieramy na grubej tarce na pianę.

11. Placek pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 60 min.