Kruche ciasto z wiśniami i kruszonką

23-06-2018
Kruche, rozpływające się w ustach ciasto z dodatkiem kwaśnych wiśni i cynamonowej kruszonki. Pyszne i proste ciasto idealne do popołudniowej kawy.
Obrazek

Składniki

  • Mąka pszenna250.0 g
  • Masło180.0 g
  • Cukier puder70.0 g
  • Jaja1.0 sztuka
  • Proszek do pieczenia1.0 łyżeczka
  • Śmietana 18%1.0 łyżka
  • Żółtka2.0 sztuki
  • Cukier puder90.0 g
  • Mąka pszenna100.0 g
  • Cynamon1.0 Łyżeczka
  • Wiśnie520.0 g

Przygotowanie

1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, proszek i cukier puder. Wbijamy jajko i kawałki zimnego masła (90g). Ciasto kroimy nożem, a następnie szybko zagniatamy. Warto stolnicę podsypywać mąką, aby ciasto nie przywierało do stolnicy. Ciasto wkładamy na 15 min do lodówki.

2. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

3. Stolnicę posypujemy mąką i wyciągamy ciasto z lodówki, które  rozwałkowujemy na kształt formy i przekładamy delikatnie, aby się nie porwało. Ciasto dociskamy do brzegów i nakłuwamy spód widelcem. Pieczemy przez 30 min w temperaturze 180 stopni.

A w między czasie drylujemy wiśnie i przygotowujemy kruszonkę

4. Do miski dodajemy posiekane masło (90g), cynamon, wbijamy żółtka, wsypujemy mąkę i cukier puder. Miksujemy na szybkich obrotach, aż powstaną grudki.

5. Na upieczony spód wykładamy wiśnie i posypujemy kruszonką. Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 190 stopni.