Kruche ciastka z jabłkami

20-09-2018
Kruche koperty z francuskiego ciasta nadziane prażonymi jabłkami i cynamonem. Smaczna, słodka przekąska na niezapowiedziane wizyty lub do popołudniowej kawy.
Obrazek

Składniki

  • Ciasto francuskie275.0 g
  • Jabłko2.0 sztuki
  • Cynamon1.0 łyżeczka
  • Jaja1.0 sztuka

Przygotowanie

1. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do niewielkiego garnka wlewamy 1/4 szklanki wody i dodajemy jabłka. Dusimy na małym ogniu przez 15 min. Doprawiamy cynamonem.

2. Stolnicę posypujemy mąką i wykładamy ciasto francuskie, z którego wykrawamy kwadraty.

3. Na każdy kwadracik wykładamy po łyżeczce jabłek. Boki składamy i dociskamy widelcem. Wierzch smarujemy rozbitym jajkiem.

4. Ciastka pieczemy przez 30 min w temperaturze 180 stopni.