Kotleciki z jajek z natką pietruszki

28-11-2017
Kotleciki z jajek to pomysł na piątkowy, bezmięsny obiad. Ugotowane jajka starte na drobnych oczkach, podsmażona cebulka i bułka namoczona w mleku. Całość doprawiona jedynie pieprzem i solą. Dodatek posiekanej natki pietruszki wzbogaci je o zielony akcent. Te małe, jajeczne kotleciki są pyszne i delikatne. Obiad z dzieciństwa podany koniecznie z surówką jabłko z marchewką.
Obrazek

Składniki

  • Jaja7.0 sztuk
  • Cebula1.0 sztuka
  • Bułka pszenna50.0 g
  • Mleko0.25 szklanki
  • Sól1.0 Łyżeczka
  • Pieprz2.0 Łyżeczki
  • Bułka tarta5.0 Łyżek
  • Natka pietruszki3.0 Gałązki
  • Olej rzepakowy3.0 Łyżki
  • Marchewka1.5 sztuki
  • Jabłko3.0 sztuki
  • Sok z cytryny0.5 łyżki

Przygotowanie

1. Jaja myjemy  i gotujemy  na twardo 10-12 min. Studzimy, obieramy z skorupki i ścieramy na bocznej tarce o małych oczkach.

2. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju do zarumienienia. Dodajemy do jajek. Suchą bułkę kruszymy i zalewamy ciepłym mlekiem. Odstawiamy do nasączenia. Blendujemy na papkę.

 

3. Zmiksowaną masę z bułki dodajemy do miski z jajami i cebulką. Doprawiamy solą i pieprzem. Wsypujemy posiekaną natkę. Mieszamy dokładnie, aby składniki się połączyły. Dodajemy 1 łyżkę bułki tartej.

4. Łyżką stołową nabieramy masę i formujemy kotleciki, które następnie obtaczamy w bułce tartej. Gotowe kotleciki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju po 4 min z obu stron. 

Przygotowanie surówki

1. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach.

2. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mieszamy z marchewką. Dodajemy sok z cytryny, mieszamy.