Konfitura z róży

23-05-2018
Aromatyczna róża ucierana z cukrem i sokiem z cytryny. Najprostsza i najlepsza konfitura do bułeczek i pączków. Polecam ucierać ją ręcznie drewnianą pałką, choć potrzeba do tego cierpliwości i siły. Przed przełożeniem do słoiczków należy je wyparzyć.
Obrazek

Składniki

  • Płatki róży120.0 g
  • Cukier240.0 g
  • Sok z cytryny2.0 łyżki

Przygotowanie

1. Zbieramy pachnące róże i obrywamy płatki do miski. 

2.  Do miski z odważoną  różą wsypujemy cukier i ucieramy drewnianą pałką  cierpliwie do momentu, aż cukier nie będzie zgrzytał. Może to zająć nawet 40 min. 

3. Pod koniec wciskamy sok z cytryny i ucieramy kolejne 10 min.

5. Do wyparzonych słoiczków ( mi wyszły 2 słoiczki o pojemności 195g) przekładamy konfiturę. Zakręcamy dokładnie i odstawiamy do lodówki. 

Gotową konfiturę możemy dodać do drożdżowych bułeczek lub Rogali z masą różano-orzechową