Koktajl z miąższu dyni, banana i gruszki

11-10-2017
Sezon na dynie w pełni dlatego gotuję zupy dyniowe, placuszki jaglane oraz miksuję koktajl z surowej dyni. Piękny żółto-pomarańczowy kolor miąższ zawdzięcza dużej ilości karotenu. Ponadto zawiera cynk i potas, które pomagają przy problemach z nadciśnieniem. Miąższ z dyni ma działanie odkwaszające i wzmacniające odporność. Pestki dyni są źródłem witaminy E, cynku, antyoksydantów oraz mają działanie przeciwpasożytnicze. Koktajl zmiksowałam z miąższu dyni, banana i gruszki. Dodałam świeżego imbiru i doprawiłam łyżeczką cynamonu. A podałam posypany pestkami granata. Na tą jesienną, ponurą i sprzyjającą przeziębianiu pogodę polecam ten koktajl.
Obrazek

Składniki

  • Gruszka2.0 Sztuki
  • Banan1.0 sztuka
  • Miąższ dyni200.0 g
  • Imbir1.0 Łyżeczka
  • Cynamon1.0 łyżeczka
  • Woda250.0 ml
  • Granat1.0 łyżka

Przygotowanie

1. Miąższ z dyni kroimy w niewielkie kawałki i wkładamy do misy blendera. Wlewamy 0,5 szklanki wody, miksujemy.

2. Banana i gruszki obieramy ze skórki, wkrawamy do blendera z dynią. Wlewamy 0,5 szklanki wody. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. 

3. Doprawiamy imbirem i cynamonem. Miksujemy krótko.

4. Przelewamy do szklanek i posypujemy ziarenkami granatu.