Knedle z bułką tartą

01-09-2017
Miękkie i rozpływające się w ustach. Omaszczone bułką tartą z masłem. Posmakują dzieciom i dorosłym. Warto pamiętać, aby po ugotowaniu ziemniaki dobrze ugnieść i schłodzić. Dzięki zmieleniu w maszynce powstała masa ziemniaczani-serowa sprawi, że będą puszyste i delikatne.
Obrazek

Składniki

  • Ziemniaki8.0 sztuk
  • Ser biały półtłusty250.0 g
  • Jaja1.0 sztuka
  • Mąka pszenna6.0 łyżek
  • Mąka ziemniaczana4.0 Łyżki
  • Sól1.0 Łyżeczka
  • Bułka tarta4.0 Łyżki
  • Masło2.0 łyżki
  • Olej słonecznikowy2.0 łyżki

Przygotowanie

1. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości ok. 35 min. Z ugotowanych  ziemniaków odlewamy wodę i ugniatamy tłuczkiem z łyżką masła. Ugniecione odstawiamy do całkowitego ostudzenia.

2. Ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa razem z serem.

3. Masę serowo-ziemniaczaną przekładamy na stolnicę oprószoną mąką. Dodajemy jajko , przesiane mąki oraz sól. Zagniatamy ciasto podsypując mąką. 

4. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części.

5. W garnku zagotowujemy ok. 2 litry wody z dodatkiem 2 łyżek oleju.

6. Z zagniecionego ciasta formujemy wałek i odkrawamy kawałki. Wrzucamy na gotującą się wodę. Mieszamy drewnianą łyżką. Po wypłynięciu gotujemy 1 min.

7. Na patelni podsmażamy bułkę tartą z masłem.

8. Ugotowane knedelki posypujemy usmażoną bułką.