Kawowe muffiny z malinami

29-08-2017
Kawowe muffiny ze słodkimi malinami i kwaśną porzeczką. To idealny deser do popołudniowej kawy. Lekki krem cytrynowy z mascarpone uatrakcyjni nasze muffinki smakiem i wyglądem.
Obrazek

Składniki

  • Mąka pszenna400.0 g
  • Proszek do pieczenia2.0 łyżeczki
  • Kakao3.0 łyżki
  • Kawa rozpuszczalna2.0 Łyżki
  • Cukier3.0 łyżki
  • Mleko375.0 ml
  • Masło160.0 g
  • Jaja2.0 sztuki
  • Mascarpone250.0 g
  • Galaretka cytrynowa77.0 g
  • Maliny1.0 szklanka
  • Czerwona porzeczka1.0 szklanka

Przygotowanie

1. Mleko podgrzewamy, dodajemy łyżkę kawy, mieszamy do rozpuszczenia, studzimy.

2. Masło rozpuszczamy, studzimy.

3. Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Dodajemy cukier.

4. Wlewamy składniki mokre tj. mleko z kawą, masło i wbijamy jajka. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.

5. Maliny i porzeczki zgniatamy widelcem. Dodajemy do kawowego ciasta.

6. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni.

7. Ciasto wykładamy do 3/4 wysokości formy na muffinki.

8. Pieczemy 35 min w temperaturze 180 stopni.

9. Upieczone i ostudzone muffinki dekorujemy kremem : Galaretkę rozpuszczamy w 1/3 szklance gorącej wody. Studzimy. Mascarpone ubijamy mikserem dodając galaretkę.