Jesienna tarta z gruszkami

07-01-2018
Kaloryczny krem z mascarpone i śmietanką kremówką, słodkie gruszki, kwaśne jeżyny i cynamon. Tą tartę przygotowałam na urodzinowy wieczór z przyjaciółkami. Jeśli macie jesienną chandrę koniecznie upieczcie taką tartę od razu poprawi Wam się humor.
Obrazek

Składniki

  • Mąka pszenna150.0 g
  • Masło120.0 g
  • Cukier1.0 łyżeczka
  • Żółtka1.0 sztuka
  • Woda0.25 szklanki
  • Śmietanka kremówka 30%500.0 ml
  • Mascarpone250.0 g
  • Cukier3.0 łyżki
  • Gruszka3.0 Sztuki
  • Jeżyny0.5 szklanki

Przygotowanie

1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy pokrojone w kostkę masło, wbijamy żółtko i kroimy nożem. Dosładzamy i zagniatamy ciasto. Wlewamy zimną wodę, aby z powodzeniem zagnieść ciasto. 

2. Gotowe ciasto zawijamy  w folię i wkładamy do lodówki na 30 min.

3. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni, formę na tartę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.

4. Ciasto rozwałkowujemy i  wykładamy nim spód i boki. Spód nakłuwamy widelcem i wykładamy grochem. Pieczemy przez 25 min w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasto studzimy.

5. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną bitą śmietanę, dodajemy serek mascarpone oraz cukier. Miksujemy.

6. Gruszki obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. 

7. Na kruche ciasto wykładamy śmietankową masę i dekorujemy jeżynami i gruszkami. Posypujemy cynamonem. Przechowujemy w lodówce.