Jarzynowa zupa krem

08-08-2017
Na grządkach wyrosły piękne, dorodne warzywa. Do zupy dodałam młode jarzyny tj. groszek, marchewka, pietruszka, kalarepka oraz cebula. . Doprawiona aromatycznymi ziołami i podana z grzankami stworzyła pyszną, zdrową zupę krem.
Obrazek

Składniki

  • Woda2.0 Litry
  • Oliwa z oliwek2.0 łyżki
  • Marchewka4.0 sztuki
  • Pietruszka2.0 Sztuki
  • Cebula2.0 sztuki
  • Groszek4.0 Łyżki
  • Kalarepa1.0 sztuka
  • Cukinia1.0 sztuka
  • Ziemniaki4.0 sztuki
  • Pieprz2.0 Łyżeczki
  • Sól0.5 Łyżeczki
  • Fasolka szparagowa8.0 sztuk
  • Zioła prowansalskie2.0 Łyżeczki

Przygotowanie

1. W garnku na zupę wlewamy oliwę. Podgrzewamy.

2. Ziemniaki, kalarepę, marchewkę i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka z oliwą. Podsmażamy 5 min. Wlewamy przegotowaną wodę.

3. Szparagówkę myjemy, obcinamy końcówki. Wrzucamy do garnka. Dodajemy groszek i pokrojoną w kostkę cukinię.

4. Zupę gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie.

5. Blendujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz przyprawami.