Jaglano-kokosowe pralinki

23-08-2017
Uwielbiam rafaello. Mogłabym je jeść codziennie niestety należą do kalorycznych słodyczy. Pralinki z mojego przepisu składają się z kaszy jaglanej, którą gotowałam na mleczku kokosowym z dodatkiem aromatu migdałowego. Można posłodzić je miodem lub ksylitolem. Dla odmiany część obtoczyłam w gorzkim kakao, natomiast resztę w wiórkach kokosowych. Ten słodki deser nie wymaga pieczenia.
Obrazek

Składniki

  • Kasza jaglana150.0 g
  • Wiórki kokosowe20.0 g
  • Mleczko kokosowe280.0 ml
  • Miód1.0 łyżka
  • Płatki migdałowe15.0 g
  • Aromat migdałowy0.5 Łyżeczki

Przygotowanie

1. Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie, następnie przelewamy wrzątkiem aby wypłukać goryczkę.

2. Do garnka wlewamy mleczko kokosowe (250 ml), aromat i miód. Zagotowujemy. Dodajemy kaszę.

3. Gotujemy na małym ogniu do miękkości. Mieszamy co jakiś czas.  

4. Ugotowaną kaszę blendujemy  z 1/3 szklanki mleczka na gładką masę. 

5. Wiórki kokosowe i płatki migdałowe prażymy przez 4 min. Dodajemy do kaszy i mieszamy.

6. Z masy formujemy niewielkie kuleczki, które obtaczamy we wiórkach kokosowych.

7. Odstawiamy do lodówki na 2 godziny.