Jaglanka z gruszką i pomarańczą

13-03-2018
Kasza jaglana to bogactwo łatwo przyswajalnego białka, witamin z grupy B oraz żelaza i miedzi. Jest kaszą bezglutenową idealną dla osób z celiaklią. W połączeniu z owocami i orzechami tworzy pełnowartościowy posiłek idealny na rozpoczęcie dnia. Jeśli zechcemy podać ją naszym najmłodszym pociechom warto zetrzeć gruszkę na tarce, a z pomarańczy wycisnąć sok, aby nie miały problemów z kawałkami owoców. Kaszę można ugotować dzień wcześniej, żeby rano podgrzać i zjeść.
Obrazek

Składniki

  • Kasza jaglana1.0 szklanka
  • Gruszka1.0 Sztuka
  • Pomarańcza1.0 sztuka
  • Orzechy włoskie1.0 łyżka
  • Płatki migdałowe0.5 łyżki
  • Miód1.0 łyżeczka

Przygotowanie

1. Kaszę jaglaną płuczemy  dwukrotnie gorącą wodą, aby usunąć goryczkę. Zalewamy  wodą i gotujemy  do miękkości ok. 15 min na niewielkim ogniu, co jakiś czas mieszając. 

2. Gruszkę i pomarańczę obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Orzechy i migdały siekamy.

3. Do garnka z ugotowaną kaszą dodajemy pokrojone owoce i orzechy, mieszamy. Przekładamy do miseczki i polewamy miodem.