Hummus z ciecierzycy

06-01-2018
Hummus to pasta z gotowanej ciecierzycy, pasty sezamowej, oliwy z oliwek, soku z cytryny i aromatycznej przyprawy- kuminu. Dodatek zimnej wody sprawi, że pasta będzie się łatwiej blendowała. Jego przygotowanie nie jest trudne. Hummus zawiera błonnik, kwas foliowy, żelazo i białko. Ta pasta to alternatywa dla masła, jeśli jesteś na diecie bez laktozy.
Obrazek

Składniki

  • Ciecierzyca200.0 g
  • Tahini4.0 Łyżki
  • Oliwa z oliwek4.0 łyżek
  • Sok z cytryny3.0 łyżki
  • Kumin0.5 łyżeczki
  • Sól0.5 Łyżeczki
  • Pieprz1.0 Łyżeczka

Przygotowanie

1. Ciecierzycę płuczemy, zalewamy 3 szklankami wody i odstawiamy na noc. Na drugi dzień odlewamy wodę, zalewamy ponownie i gotujemy do miękkości ok. 40 min. Aby ciecierzyca szybciej zmiękła dodajemy łyżeczkę sody. Pod koniec gotowania solimy.

2. Ugotowaną na miękko ciecierzycę ( da się rozgnieść w palcach) odsączamy z wody, przekładamy do misy blendera, dolewamy oliwę, tahini. Miksujemy na gładką masę. Dolewamy 3 - 4 łyżki wody, aby masa się lepiej miksowała. Doprawiamy solą, pieprzem, kuminem i sokiem z cytryny.

3. Gotowy hummu przekładamy do miski, posypujemy posiekaną drobną pietruszką.