Grzanki z jajkiem

20-06-2017
Niedzielne śniadanie kojarzy mi się z chrupiącymi grzankami z jajkiem. Świeże, pokrojone bułki maczane w masie z jajek i mleka, doprawione pieprzem i solą, a następnie usmażone. Chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku. Pychota.
Obrazek

Składniki

  • Bułka pszenna1.0 sztuka
  • Jaja1.0 sztuka
  • Mleko3.0 Łyżki
  • Pieprz1.0 szczypta
  • Sól1.0 szczypta
  • Olej słonecznikowy2.0 łyżki

Przygotowanie

1. Bułkę kroimy w kromki. Do głębokiego talerza wybijamy jajko i wlewamy mleko. Ubijamy  widelcem. Doprawiamy solą i pieprzem.

2. Na patelni rozgrzewamy olej, aby z powodzeniem usmażyć nasze grzanki.

3. Kromki bułki maczamy w jaju z mlekiem i podsmażamy ok. 5 min na rozgrzanym tłuszczu.