Grissini z sezamem i serem

16-07-2018
Grissini to chrupiące paluszki z ciasta chlebowego pochodzące z Włoch. Sprawdzą się jako przekąska na spotkanie z przyjaciółmi lub przy oglądaniu ulubionego serialu. Jako dodatki możecie użyć sezamu, ziół: bazylia, oregano, czy sera żółtego.
Obrazek

Składniki

  • Mąka pszenna510.0 g
  • Woda266.0 ml
  • Oliwa z oliwek5.0 łyżek
  • Masło50.0 g
  • Drożdże30.0 g
  • Cukier1.0 łyżka
  • Sól2.0 Łyżeczki
  • Sezam2.0 łyżki
  • Jaja1.0 sztuka
  • Bazylia2.0 łyżeczki
  • Oregano2.0 łyżeczki

Przygotowanie

1. Do niewielkiego garnuszka wkruszamy drożdże, zalewamy ciepłą wodą ( 1/4 garnuszka) i wsypujemy łyżkę cukru. Mieszamy do rozpuszczenia drożdży i odstawiamy na kilka minut, aż zaczną pracować.

2. Masło roztapiamy i studzimy.

2. Do garnka wsypujemy mąkę, sól, dodajemy wyrośnięty rozczyn, oliwę i masło. Wlewamy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto, które powinno odlejać się od ręki, dodajemy zioła i ponownie zagniatamy. Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką.

3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

4. Stolnicę posypujemy mąką i wykładamy ciasto, zagniatamy kilka minut i dzielimy na pół. Jedną połowę odkładamy do garnka. Z drugiej odrywamy niewielkie kawałki i rolujemy na długość blachy do pieczenia. 

5. W miseczce widelcem rozbijamy jajo i smarujemy nim paluszki. Posypujemy sezamem i startym na drobnych oczkach serem żółtym. 

6. Grissini pieczemy przez 20 min w temperaturze 180 stopni.