Gorąca czekolada z chilli

31-10-2017
Gorzka czekolada rozpuszczona w mleku sojowym. Obowiązkowo doprawiona laską cynamonu i szczyptą ostrej papryki. Rozgrzewa w chłodne dni dzięki chili, które zawiera składnik kapsaicynę, dlatego warto ją zrobić w taki zimowy dzień. Aromatyczny cynamon i gorzka czekolada tworzą duet idealny. Jeśli lubicie gęstą czekoladę wystarczy, że dacie mniej mleka. Smacznego :)
Obrazek

Składniki

  • Gorzka czekolada65.0 g
  • Mleko roślinne250.0 ml
  • Cynamon1.0 laska
  • Chilli1.0 Szczypta

Przygotowanie

1. Do niewielkiego garnuszka wlewamy mleko, dodajemy laskę cynamonu i szczyptę chilli. Gotujemy na małym ogniu, pilnując aby się nie przypaliło.

2. Po zagotowaniu wyjmujemy cynamon i wkładamy połamaną na kostki czekoladę.  Mieszamy do rozpuszczenia czekolady.

3. Gorącą i aromatyczną czekoladę przelewamy do ulubionego kubka i delektujemy się jej smakiem.