Gomółki do wielkanocnego żurku

26-03-2018
Święta Wielkanocne oprócz jaj, babek i mazurków kojarzą mi się z gomółkami. To kopczyki z sera półtłustego i surowego żółtka. Do smaku można jest doprawić solą, pieprzem i kminkiem. Pamiętam jak w dzieciństwie babcia lepiła gomółki, które następnie suszyła na piecu . Ten serowy smakołyk ma specyficzny, lekko kwaśny smak który nie wszyscy lubią. Wzbogacą one wielkanocny koszyk i żurek.
Obrazek

Składniki

  • Ser biały półtłusty300.0 g
  • Żółtka1.0 sztuka
  • Sól0.5 Łyżeczki
  • Pieprz0.5 Łyżeczki
  • Kminek1.0 Łyżeczka
  • Kurkuma0.25 Łyżeczki

Przygotowanie

1. Do miski wkruszamy ser, wbijamy żółtko, mieszamy widelcem do połączenia składników. Doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem. Dodajemy kurkumę do zabarwienia.

2. Zwilżonymi dłońmi formujemy owalne kopułki zwężające się ku górze w charakterystyczny dzióbek.

3. Gomółki przekładamy na niewielką blaszkę ( może być to spód od tortownicy) wyłożonej papierem do pieczenia. Suszymy w piekarniku nagrzanym do temperatury 50 stopni ok. 10 min, Następnie dosuszamy na kaloryferze przez ok. 4-5 dni.