Gofry z konfiturą z jabłek i borówkami

20-03-2018
20 marca to pierwszy dzień astronomicznej wiosny. Pomimo, że za oknem pada śnieg i zima w całej okazałości postanowiłam przywołać wiosnę. Jabłkowo-pomarańczowa konfitura, lekko kwaśna o pięknej żółtej barwie. Amarantusowe gofry o ciekawym orzechowym smaku wprowadzą kolejny zdrowy akcent do deseru. Pyszne, zdrowe i wiosenne gofry posypane borówkami zasmakują każdemu i wprowadzą wiosenny nastrój do kuchni.
Obrazek

Składniki

  • Mąka amarantusowa2.0 szklanki
  • Jaja2.0 sztuki
  • Cukier puder3.0 Łyżki
  • Olej kokosowy3.0 Łyżki
  • Woda gazowana250.0 ml
  • Proszek do pieczenia1.0 łyżeczka
  • Jabłko2.0 sztuki
  • Pomarańcza1.0 sztuka
  • Borówki3.0 łyżki

Przygotowanie

1. Żółtka oddzielamy od białek.

2. Do miski dodajemy  żółtka, wodę gazowaną i roztopiony olej kokosowy, miskujemy. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cukier puder. Ponownie miksujemy.

3. W drugiej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy do miski z ciastem delikatnie mieszając  łyżką. 

4. Gofrownicę rozgrzewamy do maximum, smarujemy olejem kokosowym. 

5. Na rozgrzaną gofrownicę wylewamy ciasto i wypukłą stroną łyżki wyrównujemy.

6. Gofry pieczemy do 5 min, aż ciasto z łatwością będzie odchodziło od powierzchni gofrownicy.

7. Jabłka obieramy, usuwamy nasiona i kroimy w większą kostkę. Do garnka wlewamy 1/4 szklanki wody i wrzucamy jabłka. Dusimy pod przykryciem ok. 10 min. Pod koniec dodajemy obraną ( z białej skórki) i pokrojoną w kostkę pomarańczę. Dusimy, aż woda wyparuje, a owoce rozpadną się.

8. Na upieczone gofry nakładamy konfiturkę i ozdabiamy borówkami.