Frytki z pieczonych warzyw z sosem jogurtowym

25-09-2018
Marchewka, burak i seler to warzywa, z których zrobiłam frytki. Pieczone z oliwą i rozmarynem, którego aromat roznosił się w kuchni. Do frytek zrobiłam sos jogurtowy z czosnkiem i koperkiem. Pyszna i zdrowa przekąska, którą można wziąć do pracy.
Obrazek

Składniki

  • Marchewka2.0 sztuki
  • Seler0.5 sztuki
  • Buraczki2.0 sztuki
  • Jogurt naturalny150.0 g
  • Czosnek2.0 ząbki
  • Koperek1.0 Łyżka
  • Rozmaryn2.0 łyżeczki
  • Pieprz0.5 Łyżeczki
  • Oliwa z oliwek3.0 łyżki

Przygotowanie

1. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w miarę równe paski.

2. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Polewamy oliwą i posypujemy rozmarynem, papryką, solą i pieprzem. 

3. Warzywa pieczemy przez 30 min w temperaturze 180 stopni.

4. Frytki podajemy z jogurtem, do którego dodajemy posiekany czosnek i koperek.