Frytki z batata z nowalijkowym dipem

28-01-2018
Chrupiąca rzodkiewka, koperek, szczypiorek i jogurt naturalny to składniki na pyszny, nowalijkowy dip. Pieczone frytki z batata maczane w takim sosie to zdrowa i smaczna przekąska.
Obrazek

Składniki

  • Batat150.0 g
  • Oliwa z oliwek2.0 łyżki
  • Pieprz ziołowy1.0 Łyżeczka
  • Słodka papryka1.0 Łyżeczka
  • Jogurt naturalny180.0 g
  • Rzodkiewki4.0 sztuki
  • Sczypiorek0.5 pęczka
  • Koperek3.0 gałązki
  • Sól1.0 szczypta
  • Pieprz0.5 Łyżeczki

Przygotowanie

1. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni.

2. Batata myjemym, obieramy i kroimy w słupki. Układamy na blasze. Polewamy 2 łyżkami oleju i posypujemy przyprawami. Pieczemy przez 20 min w temperaturze 180 stopni.

3. Rzodkiewkę, koperek i szczypiorek myjemy i drobno siekamy. Przekładamy do miski z jogurtem, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Upieczone batatowe frytki maczamy w sosie i jemy :)