Fougasse z oliwkami i rozmarynem

13-04-2018
Chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Fougasse z aromatycznym rozmarynem i oliwkami to pyszny francuski odpowiednik włoskiej foccaci. To pieczywo w kształcie liścia wywodzi się z Prowansji. Najlepiej smakuje na ciepło polane oliwą z oliwek jest pyszną przekąską.
Obrazek

Składniki

  • Mąka pszenna544.0 g
  • Woda414.0 ml
  • Drożdże40.0 g
  • Sól2.5 Łyżki
  • Oliwki20.0 sztuk
  • Oliwa z oliwek3.0 łyżki
  • Cukier0.5 łyżki

Przygotowanie

Zaczyn  Pate fermentee

Mąka pszenna 122 g
Ciepła woda 65g
Sól 0,5 łyżki
Świeże drożdże 20g

Przepis na zaczyn delikatnie zmodyfikowałam.

Do  małego  garnuszka wkruszamy drożdże,  zalewamy je 1/4 szklanki ciepłej wody oraz dodajemy 0,5 łyżki cukru. Mieszamy do rozpuszczenia, odstawiamy do wyrośnięcia. Do garnka wsypujemy mąkę, wlewamy ciepłą  wodę i dodajemy zaczyn drożdżowy. Mieszamy łyżką do połączenia składników. Dosalamy. Odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce.

Gotowe ciasto

Mąka pszenna 442 g
Ciepła woda  335g
Sól 1 łyżka
Świeże drożdże 20g
Oliwa z oliwek 3 łyżki
Pate Fermentee całość

Do garnka wsypujemy mąkę, dodajemy sól, wkruszamy drożdże i wlewamy wodę, zagniatamy ciasto dodając partiami zaczyn. Wlewamy oliwę. Dodatkowo dodałam 2 łyżki mąki żytniej 750. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 45-60 min. 

Stolnicę posypujemy obficie mąką i mokrymi rękami wyciągamy ciasto. Lekko zagniatamy posypując je mąką, aby się nie przyklejało do ręki. Formujemy wałek i dzielimy na 4 równe części. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Każdą z części ciasta formujemy w wydłużony trójkąt i wałkujemy. Przekładamy na blachę. Nożem do pizzy ( posypujemy mąką)  nacinami ciasto i delikatnie rozciągamy, aby się otworzyło. Odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni. Fougasse polewamy oliwą, układamy połówki oliwek (20 sztuk) i posypujemy rozmarynem. 

Pieczemy przez 25-30 min w temperaturze 210-200 stopni. Podajemy polane oliwą.